Wees eigenwijs!

Oké, ik heb makkelijk praten. Maar ik ga het toch doen. 
Stel, ik was nu, in de zomer van 2018, een jonge boerin. Wat zou ik doen?

Ten eerste zou ik zorgen dat ik Nuffield Scholar werd. Haha. Niet omdat ik een wandelend uithangbord van Nuffield ben, maar wel omdat het je zo ongelofelijk veel brengt. Het laat je zien dat de productie van voedsel niet iets is, wat binnen de Nederlandse grenzen blijft. Het brengt je in contact met collega’s van over de hele wereld, die voor heel andere uitdagingen staan en soms prachtige oplossingen hebben voor dingen waar jij dagelijks mee worstelt. Het laat je zien waar in de wereld de mogelijkheden liggen en waar de ontwikkelingen heen gaan. Bovendien kun je betere keuzes maken omdat er altijd Nuffield Farming Scholars zijn die mooie, zinvolle adviezen hebben. Uit Australië, uit Nieuw-Zeeland, uit Amerika. Maar ook veel dichterbij. Uit Engeland en Ierland. Landen met een vergelijkbaar klimaat, waar je veel informatie op kunt halen.

Daarna zou ik zorgen dat ik beste vriendinnen word met onze minister. Zij heeft immers aangegeven dat ze het heel belangrijk vindt dat jonge boeren een toekomst hebben in Nederland. 

Ook zou ik meer dan ooit om me heen gaan kijken. De politiek wil dat we in samenhang met de natuur gaan boeren. Wat betekent dat voor mij? Hoe kan ik behalve met mijn vee ook geld gaan verdienen met natuur? Is dat richting toerisme, is dat richting onderhoud? Waar leent mijn bedrijf en mijn streek zich voor?

Ten vierde zou ik me willen onderscheiden. Ik denk dat het produceren van bulk in de toekomst nog maar minimaal is in Nederland. Grote boeren of zelfs investeerders uit China of Rusland kunnen binnenkort ook wat wij kunnen. Daarmee ga ik dat bedrijf van mijn ouders niet toekomstbestendig maken. Maar ik geloof erin dat de Nederlandse burger bereid is een beetje meer te betalen voor zijn eten als hij weet welk verhaal erachter steekt. Hoe kan ik me onderscheiden? Hoe kan ik iets extra’s leveren? 

En ten slotte zou ik kiezen voor samenwerken. Het is nu toch vaak nog ieder voor zich. Sterker nog, met alle regelgeving vanuit Europa worden boeren nog weleens tegenover elkaar gezet, in plaats van naast elkaar. Ik zou zoeken naar compagnons, naar maten, naar goede buren. In je eentje ga je het niet redden. Samen ben je veel sterker, rijker en durf je meer risico’s te nemen. Bovendien maakt dat je werk vaak veel leuker.

Oké, ik hoor je denken, zij heeft makkelijk praten met haar baantje bij de TV. En je hebt gelijk. Maar geloof me, ik zou er zo gruwelijk veel zin in hebben. De Nederlandse jonge boer gaat een prachtige toekomst tegemoet. Heb vertrouwen! Wees eigenwijs!

Yvon Jaspers