Column: Veerkracht

Het jaar is om. Een bewogen jaar. Op alle gebieden. De agrarische wereld is volop in beweging. Meer dan ooit heb ik dat dit jaar meebeleefd. Aan heel wat keukentafels heb ik het realistische leven doorgenomen. Dit keer niet alleen bij boeren die op zoek zijn naar de liefde, maar juist ook bij boeren die een gezin hebben en zich volledig storten op hun bedrijf.

De omstandigheden in de agrarische sector zijn lang niet altijd gemakkelijk. U staat voor vraagstukken als nu investeren of juist niet. Uitbreiden en een nieuwe stal bouwen of een pas op de plaats en kijken waar je in de bestaande situatie verbeteren kan. Ik heb rondleidingen gehad op tal van bedrijven, tussen de kippen, koeien en varkens gestaan. De Klantendagen intens meebeleefd, de Agroscoopbokaal mogen uitreiken, kennisgemaakt met enthousiaste medewerkers van ForFarmers.

Wat mij telkens opnieuw weer opvalt is de veerkracht. Boeren kunnen wel tegen een stootje. Ze zien steeds nieuwe mogelijkheden en geven niet op. Ergens diep in hun genen zit een ongelofelijke kracht om altijd door te gaan, ook als het even tegenzit.

Eén van de hoogtepunten voor mij waren de Ladies Days in het Openluchtmuseum in Arnhem. Daar zaten ze dan, de vrouwen. De stille kracht achter alle boeren. Wat was het leuk om hen eens samen te zien. Dat was de hoogste tijd. Ze keken eens om zich heen en zagen hun collega’s. Ook stuk voor stuk keihard werkende vrouwen, binnen of buiten het bedrijf, die vol enthousiasme en trots staan voor de agrarische sector.

Ook al voelt het gevecht met wetten en regels en cijfers soms een tikkie alleen. Niets is minder waar. Ik heb gezien dat ForFarmers de boeren én hun vrouwen wil inspireren en vooral verbinden. Samen hebben wij een sector die ertoe doet. Daar mogen we trots op zijn. Jullie als boeren, ForFarmers als betrokken partner en ik, omdat ik meer dan wie dan ook enorm trots op jullie ben.

Vol vertrouwen gaan we het nieuwe jaar in. Samen. Ik hoop jullie opnieuw te zien in een gezond en succesvol 2016!

Yvon