Column: Top van de wereld

De maand juni stond in het teken van de Relatiedagen in Heijen, Zwolle en Lochem en de Young Farmers Day in Lochem. Er werd flink uitgepakt. Het terrein van ForFarmers veranderde in een feestlocatie. De poffertjes, frietjes, suikerspinnen en springkussens vlogen je om de oren. Er werd gemoedelijk gebabbeld, handen geschud en bij de informatiestands werden de laatste ontwikkelingen uitgewisseld.

Twee keer per dag leidde ik in de tent een forumdiscussie. Met uiteenlopende ondernemers uit de melkvee-, varkens- en pluimveehouderij en de plantaardige sector. Maar ook mensen uit de politiek schoven aan. Er werd flink gepraat over trots op boeren: ‘Proud to be a Farmer’. Wat is de rol van de boeren als het gaat om het verbeteren van het imago van de landbouw? Hoe kunnen zij social media inzetten? Wat zijn manieren om de burger te betrekken bij je eigen bedrijf? Wat is de rol van ForFarmers daarin?

Met diverse leden uit het directieteam als side kick werd dat een gepassioneerd gesprek met de aanwezigen. Niks is mooier dan mensen die overlopen van enthousiasme over hun bedrijf te horen vertellen. Niks is zo inspirerend als om collega’s uit het vak te horen praten over dingen die hen zo succesvol maken. En als je dan buiten komt, het zonnetje schijnt en er rolt een hamburgertje van de barbecue is menig Nederlandse boer dik tevreden.

Voor mij persoonlijk was de conclusie van al die discussies in het land dat de ‘oplossing’ dichterbij is dan je denkt. Boeren die openstaan voor hun omgeving, die af en toe wat buurtbewoners over het erf hebben lopen, die kinderen een rondleiding geven, die soms een fotootje van hun bedrijf twitteren, krijgen daar zoveel positieve reactie op dat het smaakt naar meer. Natuurlijk zijn boeren trots op hun bedrijf, maar als je eens door de ogen van een burger kijkt naar je eigen boerderij, als je ze vertelt over de keuzes die je maakt, als je ze laat ervaren hoe dat boerenbedrijf werkt, groeit die trots alleen maar.

En terecht, de Nederlandse boeren horen bij de top van de wereld. Dat mag best vaker worden gezegd. Dat is niet arrogant. Dat is gewoon waar!

Yvon