Column: Olievlek

Op een zonnige winterdag liep ik voor mijn huis op straat met mijn dochter aan de hand. Er stopte een autootje met twee jonge jongens erin. Ze haalden een krat uit de achterbak. Opgetogen kwamen ze onze kant op. Enthousiast vertelden zij over hun initiatief ‘De Beebox’. Er zijn in Nederland 17 miljoen monden die gevoed moeten worden. Feitelijk wordt dat gedaan door vijf hooguit zes grote supermarktketens. Dat betekent dat die duizenden boeren die produceren voor de Nederlandse markt weinig keuze hebben. Datzelfde geldt voor al die Nederlandse burgers.

Vandaar ‘de Beebox’. Zij leveren direct van de boer aan de burger. Elke week leveren zij een krat met drie maaltijden, brood en eieren, uit de streek en voor een goede prijs. De jongens praatten en glommen van trots, maar ik keek vooral naar de krat die zij in hun handen hadden. De prei, de andijvie en het stukje vlees lagen zo vriendelijk naar me te glimlachen dat ik geen seconde twijfelde en die avond stond er een heerlijk maaltje op tafel.

Sindsdien heb ik een abonnement waar ik samen met mijn gezin intens van geniet. Natuurlijk van de smaak, maar ook van het idee dat dit direct bij jullie vandaan komt. Dat ik vanavond jouw zorgvuldig geproduceerd stukje varkensvlees op mijn bord heb liggen en ik vanmiddag de kinderen een uitsmijter voorschotel van de eitjes die jij vorige week geraapt hebt.

Het mooie is dat het een olievlek is. Steeds meer burgers waarderen de versheid en eerlijkheid van hun eten. Steeds meer mensen worden zich bewust van waar het vandaan komt. Steeds meer mensen koesteren ‘onze boeren’. Dat is geen proces van een maand of een jaar. Natuurlijk moeten we geduld hebben voordat elke burger bewust zijn voedsel kiest en bereid is een tikkie meer te betalen voor dat eerlijke in Nederland geproduceerde voedsel. Het voedsel dat overigens ook in andere landen zeer gewaardeerd wordt. Onze kwaliteit is ongekend groot en gelukkig steeds meer gekend in binnen- en buitenland.

Maar mijn box is een van de vele succesvolle initiatieven om boeren en burgers directer zaken te laten doen. Ik ben blij dat de burgers de boeren door dit soort initiatieven beter leren kennen. Wees trots, heb vertrouwen en een tikkie geduld. Deze olievlek is hard bezig zich te verspreiden en daar gaan we allemaal van meegenieten. Ook jij!

Ik wens jou en je familie een succesvol en gezond 2016! 

Yvon