Lieve boeren, lieve mannen, lieve (groot)vader, lieve (schoon)zonen,

Onlangs heb ik voor de derde keer jullie vrouwen, dochters en moeders op de koffie gehad tijdens de Ladies Days. Het evenement was binnen de kortste keren volgeboekt, we moesten heel wat dames teleurstellen met een plekje op de wachtlijst.

In de vroege ochtend liep het terrein van de Farm & Country Fair in Aalten vol met jullie schatjes. Daar werden ze langs hooibalen vol kleurige bloemen, via de koffie en taartjes naar hun stoel in de tent geleid. De zon scheen, ons feest kon beginnen. Met muziek, prachtige spreeksters, make-up, grappige momenten en mooie verhalen.

Het is gek, maar de buitenwereld denkt als het gaat over de agrarische wereld vaak aan jullie. Jullie, onze mannen, broers en vaders. Onze boeren. Maar als wij als vrouwen bij elkaar zijn (en zeker als we met z’n achthonderden zijn!) gebeurt er iets bijzonders. Voor mij voelt het een beetje als familie onder elkaar. Bijna als zussen of nichtjes. We hebben aan een half woord genoeg en weten precies waar de ander het over heeft.

We herkennen in de ander precies wat we elke dag beleven. Ik wil jullie, lieve mannen, niet aan de kant zetten hoor, zeker niet, waar zouden we immers zijn zonder jullie? Maar soms is het heel gezond om samen stil te staan bij de onmisbare rol die jullie vrouwen op de boerderij spelen. Even een kleine duit uit het ‘Ladies Days zakje’: Vrouwen verzorgen bijna allemaal de administratie (en dat doen ze goed!). Ze doen het huishouden, de kinderen, de boodschappen, de tuin en de was, maar dat is zeker niet het enige. Ze zijn heel vaak de drijvende en stabiele factor achter jullie. Ze ruimen op waar jij over struikelt, ze luisteren naar jouw plannen, ze denken mee over verbeteringen op het bedrijf, ze zeuren bijzonder weinig, ze zijn netjes en secuur, ze besteden nauwelijks tijd aan zichzelf, ze staan als een blok achter jou. Vol passie en overgave.

Maar ze schreeuwen het niet van de daken. En daarom, lieve mannen van me, doe ik dat voor hen. Ik ben zo immens trots op die vrouwen van jullie!! Door hén horen jullie bij de top van de wereld!

Zo, dat is eruit. Heerlijk. Ik verheug me nu alweer op volgend jaar…

Yvon Jaspers