Een bewogen jaar

Wat was 2017 een bewogen jaar! Er is geen dag voorbijgegaan zonder nieuws over de agrarische sector. De krant, de radio, de TV, online, waar je ook bent, het gaat over jullie. Niet alleen nieuws voor andere boeren en tuinders, maar ook voor consumenten. Voor iedereen, niemand kan eromheen, de landbouw is extreem in beweging.

Voor mij persoonlijk was het ook een bewogen jaar. Een jaar waarin ik me meer dan ooit realiseerde dat na 13 jaar erfbetreder te zijn, er ook voor mij werk aan de winkel is. Boer zoekt Vrouw gaat natuurlijk altijd over de liefde of het verlangen ernaar. Dat is de kern en daar genieten onze kijkers van. Maar de achtergrond waartegen die liefde zal opbloeien heeft een enorme rol. Zelf vind ik dat het tijd wordt om ook die achtergrond eens naar de voorgrond te verplaatsen. Een nieuw TV programma over wat er zich allemaal afspeelt achter dat vaak romantische plaatje. Maar simpel is dat niet. Ook in Hilversum staat niet iedereen te juichen om het ware verhaal te laten horen.

Des te groter mijn motivatie. We moeten als boeren het agrarische verhaal vertellen zodat mensen de waarde van hun voedsel meer gaan zien en belonen. Maar dan moet ik bij mezelf beginnen, telg uit een Brabantse boerenfamilie. Wat weet ik nou eigenlijk werkelijk van het boerenbestaan? Wat weet ik van alle keuzes en risico’s die jullie dagelijks moeten nemen? Hoe is het om zoveel monden te moeten vullen? Om alle regels van deze tijd te overleven?

Ik heb me daarom aangemeld bij het Nuffield Scholarship. Een fonds dat jonge agrariërs de kans geeft om hun kennis internationaal te verbreden. Ik heb gesolliciteerd met nog veel anderen en uiteindelijk ben ik enorm vereerd dat ik de studiebeurs van Nuffield gekregen heb en nu de kans krijg om te gaan leren.

2018 wordt voor mij het jaar waarin ik de wereld, de landen om ons heen, maar zeker ook Nederland, door een agrarische bril ga bekijken. Verschillende bedrijven bezoeken, zien wat er aan TV-programma’s gemaakt wordt in Europa en Amerika. Leren van collega’s en pioniers om uiteindelijk mijn doel te bereiken: een vaste plek op de Nederlandse TV waar boer en kijker elkaar vinden. Ik heb er een heilig geloof in.

Ik hoop dat jullie mijn ‘redactie’ willen zijn. Dat jullie mij zullen voeden met inspirerende verhalen waar niemand omheen kan en die ervoor zorgen dat elke Nederlander zich weer buurman van de boer voelt.

Ik wens jullie een fantastisch (en liefst een beetje zorgeloos!) 2018!

Yvon Jaspers