Boer op TV

Dat mensen graag kijken naar het leven van boeren is mij bekend. Ze genieten enorm van de stappen die onze boeren zetten op het liefdespad. Dat het decor waartegen deze liefde zich ontwikkelt de boerderij is, is volgens mij een van de redenen dat zoveel mensen kijken. Ze zien graag het romantische beeld van koeien in de wei, een zoen in de hooiberg, de ondergaande zon achter de weilanden en klompen bij de keukendeur.

Maar al die 13 jaar dat ik op boerenerven heb rondgelopen ben ik dagelijks gestruikeld over de prachtige, interessante en zeer relevante verhalen die niet over de liefde gaan, maar over alles waar een boer tegenwoordig tegenaan loopt.

Dat het boerenleven vaker niet dan wel romantisch is, realiseer ik me maar al te goed. Het is voor mij dan ook de hoogste tijd daar TV over te maken. Maar zo simpel is dat nog niet. Want in Hilversum moeten targets en kijkcijfers op voorhand verzekerd zijn. Na een lange adem mag ik vier afleveringen maken voor NPO 1.

De afgelopen maanden heb ik velen van jullie ontmoet op bijeenkomsten van ForFarmers in het land. Bij de LTO-dag, bij de Future Farmers bijeenkomst of de Loonwerkersdag. Ik heb jullie gevraagd mee te denken over wat er in zo’n boerenprogramma moet komen. De ideeën stromen bij ons binnen. Dat is geweldig! De fosfaatproblematiek, de fipronil, de kleine initiatieven in het land om jullie verhaal aan burgers te vertellen.

Onze redactie maakt overuren om er helemaal in te duiken. Hoe meer je weet, hoe interessanter het wordt. We kunnen afleveringen vullen met de risico’s die jullie moeten nemen, de dierziektes die op de loer liggen, bedrijfsovernames die vaak niet vanzelf gaan, de modernste technieken die toegepast worden. Maar daarmee stuiten we meteen op een enorm (luxe)probleem: vier afleveringen is veel en veel te weinig om een goed beeld te geven van wat boeren anno 2018 moeten doen om het hoofd boven water te houden. We hebben eigenlijk veertig afleveringen nodig!

Dat betekent dat deze eerste reeks móet gaan scoren zodat we wellicht in de toekomst die andere zesendertig delen kunnen gaan maken. We halen letterlijk alles van stal. Onze boer-zoekt-vrouw-boeren werken allemaal heel graag mee en mijn eigen familie ontkomt er ook niet meer aan. Het resultaat is te bewonderen vanaf zondag 20 mei op NPO 1. Zegt het voort, zegt het voort. En ga vooral kijken! Zodat we de komende twintig jaar dat agrarische programma wekelijks kunnen gaan maken. Dat we jullie verhalen kunnen blijven vertellen en niet alleen als reactie op een schandaal in de pers.

Wij gaan ervoor!

Yvon Jaspers

De eerste aflevering van 'Onze boerderij' is op zondag 20 mei om 20.25 uur op NPO 1