Ingezonden brief boerin: "Voordat ik er erg in heb, heb ik de zaal vol boerinnen heel wat van mijn leven verteld"

23-10-2015

Ingezonden brief boerin: "Voordat ik er erg in heb, heb ik de hele zaal over mijn leven verteld"
Op 13 en 14 oktober vonden de allereerste ForFarmers Ladies Days plaats. Natuurlijk hebben we een verslag en de foto’s, maar wat ons het meest bij blijft, zijn de mooie reacties die wij van de vrouwen kregen. Persoonlijke bedankjes na afloop, mailtjes, suggesties voor vervolg en dames die graag willen meedenken hoe we de trots in de sector verder kunnen uitdragen.

Afgelopen week kwam er ook deze brief binnen van één van de bezoekende dames, een klant die in haar eentje de boerderij runt. Yvon interviewde haar spontaan aan het begin van de dag en naar aanleiding daarvan heeft ze deze brief geschreven.

 

Ladies Day ForFarmers

Woensdagmorgen 14 oktober, daar gaan we dan, mijn vriendin Gerdien en ik op weg naar Arnhem voor de Lady-Day van ForFarmers. We hebben er zin in. Na vanmorgen al een heel eind op weg te zijn met het koeien melken, neemt Teun, onze bedrijfsverzorger, het werk van mij over en zorgt daarna dat de koeien gevoerd worden en de wei in gaan.


Eenmaal in het Openluchtmuseum, genietend van een kop koffie met wat lekkers en rond kijkend of er nog bekenden zijn, laten we alles op ons af komen. En daar komt dan Yvon Jaspers het podium op en is belangstellend waar iedereen vandaan komt en wat voor een soort bedrijf een ieder heeft. Melkvee-, varkens-, akkerbouw of een pluimveebedrijf. Alle vingers zijn omhoog geweest. Maar dan komt de vraag wie er zelfstandig werkt. Voorzichtig steek ik mijn vinger op. En daar komt Yvon op me af met tal van vragen.

Twee jaar geleden is plotseling mijn man overleden. Het bedrijf zet ik voort met behulp van heel veel lieve mensen om mij heen. Mijn vriendin Gerdien die heel veel uren in de melkstal doorbrengt, mijn broer William die elke vrijdag en als het nodig is op zaterdag allerlei voorkomende werkzaamheden doet. En dan mijn neef Marco, die samen met mij het organisatorische en financiële gedeelte bewaakt. En niet te vergeten onze zoon Robin van 13 jaar die al heel veel werk verzet. En mijn vriend Jeroen, mijn ouders, Frank en Niek en als het nodig is de buren, springen bij. Erg blij ben ik dat er een goede klik is met onze bedrijfsverzorger Teun. We werken heel fijn samen.

Voordat ik er erg in heb, heb ik de zaal vol boerinnen heel wat van mijn leven verteld. Eenmaal thuis, en er nog eens over aan het nadenkend, bedenk ik dat ik vergeten ben de naam van Marco Hol te noemen, werkzaam bij ForFarmers. Mede dankzij hem, draait het bedrijf op volle toeren door. Elke drie weken komt Marco bij ons op het bedrijf om mee te denken en te kijken hoe het gaat. Hele voerrantsoenen, mestschema’s en weideplannen worden in elkaar gezet. Ik ben ForFarmers erg dankbaar dat hij de mogelijkheid krijgt om dit allemaal te doen. Dit grote compliment heeft ForFarmers verdiend, vandaar dat ik dit stukje heb geschreven.

En tot slot ging het die middag ook nog over ‘trots’. Zijn we trots op datgene wat we doen? Mmmmmmm, tja. Iets wat mij nooit zo bezighoudt. Maar als conclusie van deze dag kan ik zeggen dat ik harstikke trots ben op alle mensen die mij zo geweldig helpen om ons melkveebedrijf voort te zetten! En ik weet zeker dat mijn man het meest trots is op ons gezin en mij,  hoe ons bedrijf door draait in deze omstandigheden. Met een trots gevoel kijk ik terug op een zeer geslaagde Ladies Day.

Miranda Ottink, Hall

Mirande Ottink en Yvon Jaspers op de ForFarmers Ladies Days
Mirande Ottink en Yvon Jaspers op de ForFarmers Ladies Days